September 2021BBQ kopen: houtskool of gas?
Boretti
Boretti
Deel op

De ingrediënten voor een geslaagde BBQ zijn het gezelschap, de culinaire creaties waarmee u harten verovert en de barbecue zelf. De eerste twee laten we met een gerust hart aan u over, met de keuze van de barbecue kunnen we u helpen. Hier zetten we gas en houtskool naast elkaar en vertellen we wat de voor- en nadelen zijn van beide grillmethoden.

Houtskool: voor een authentieke BBQ-beleving


Voordelen

 • Het ritueel van het aansteken, de gloed van de kolen en de heerlijke geuren die eruit opstijgen... voor veel barbecueliefhebbers gaat er niets boven houtskool.

 • Hetzelfde geldt voor de smaak. De authentieke rooksmaak van vlees dat is geroosterd boven zacht gloeiende houtskool is de belangrijkste reden om voor een houtskoolbarbecue te kiezen.

 • De meeste houtskoolbarbecues kunt u eenvoudig meenemen – verras uw vrienden op culinaire wijze in het park of op het strand. 

 • Multifunctioneel: zo is er de mogelijkheid om te experimenteren met direct en indirect grillen, smoken en nog veel meer. 


Nadelen

 • Het duurt een tijdje voordat een houtskoolbarbecue warm genoeg is om te gaan grillen. Reken op zo’n 30 minuten bij gebruik van een brikettenstarter en ongeveer drie kwartier als u de houtskool zonder hulpmiddel aansteekt.

 • Bij een houtskoolbarbecue kunt u de temperatuur aanpassen door de ventilatieopeningen groter of kleiner te maken. Dit gaat echter niet heel snel en de temperatuurregeling is minder nauwkeurig dan bij gas.

 • Het schoonmaken is tijdrovender dan bij een gasbarbecue.Gas: voor snelheid en gemak


Voordelen

 • Een gasbarbecue is snel op temperatuur. Draai het gas open en binnen enkele minuten kan het vlees op het rooster. Ook het afkoelen gaat sneller, omdat er geen kooltjes blijven gloeien. Dit draagt bij aan een grotere veiligheid.

 • De temperatuur van een gasbarbecue kunt u even eenvoudig en nauwkeurig regelen als bij een gasfornuis. Dit maakt een gasbarbecue ideaal wanneer u de uitdaging aangaat om meerdere gerechten op verschillende temperaturen te bereiden.

 • Schoonmaken gaat makkelijker en sneller. Zet de barbecue 10 minuten op de hoogste stand om aanbaksels te laten verbranden, laat hem afkoelen en u veegt het rooster in een handomdraai schoon.

 • Bij een gasbarbecue hebt u geen last van rook en het risico op ongelukjes is kleiner. Een gasbarbecue kunt u prima op het balkon gebruiken, zonder de buren in de rookwalm te zetten of bang te zijn voor brandgevaar.


Nadelen

 • Een gasbarbecue kost meer tijd om gebruiksklaar te maken en is minder eenvoudig te transporteren, omdat u ook een gasfles moet meeslepen.

 • Gasbarbecues zijn over het algemeen wat duurder in aankoop dan houtskoolbarbecues.

Of kies het beste van twee werelden


Bent u er nog niet uit, houtskool of gas? Dan is er een derde mogelijkheid: barbecues die beide mogelijkheden bieden, zoals de Boretti Ibrido. Daarmee kunt u alle kanten op en bent u verzekerd van een avond waar nog lang nagepraat wordt over al het moois dat op tafel is gekomen.

Volgende verhalen

Boretti
Boretti
Barbecuetour

BBQ aansteken: hoe doet u dat het best?

September 2021
Boretti
Boretti
Barbecuetour

BBQ schoonmaken: tips voor reinigen en onderhoud van uw barbecue

September 2021

Ervaar Boretti’s
'passione in cucina'.

Boretti
Boretti
Ontdek cucina