Juli 2021Overschakelen naar koken op inductie, waar moet u op letten?
Boretti
Boretti
Deel op

Koken op een inductiekookplaat heeft veel voordelen ten opzichte van koken op gas of op traditionele elektrische kookplaten. Als u overweegt om over te stappen op inductie, zijn er een aantal dingen waar u rekening mee moet houden. Hieronder sommen we ze even op voor u.

De kookplaat   

Inductiekookplaten zijn er in verschillende soorten en maten. De kleinere hebben vier kookzones, de grotere modellen vijf of zes. Uniek voor inductie is het gebruik van flexzones: door twee kookzones aan elkaar te koppelen, beschikt u op een eenvoudige manier over een grotere kookzone. Perfect voor als u voor een smaakvol gerecht een langwerpige pan, grilplaat of teppanyaki-plaat wilt gebruiken. Kijk bij het kopen van een inductiekookplaat ook naar de opties. Voor de veiligheid zijn veel modellen voorzien van een kinderslot en automatische uitschakeling na een bepaalde tijd. Digitale timers voor elke zone afzonderlijk, automatische warmhoudstand en een boosterfunctie voor supersnel verhitten zijn andere opties die het gemak en het kookplezier verhogen.   

De elektrische aansluiting 

Wanneer u overstapt op inductie kunnen aanpassingen in de meterkast noodzakelijk zijn. Inductiekookplaten zijn onder te verdelen op basis van het stroomverbruik.  

  • Kookplaten met vier zones hebben een maximaal vermogen van 7.360 Watt. Hiervoor is een speciale ‘perilex’ stekker nodig, die de stroom uit twee groepen in de meterkast tegelijk haalt. De meeste kookplaten maken gebruik van een dubbele kookgroep (ofwel 2-fasen aansluiting). Beschikt u niet over zo’n aansluiting, dan moet deze geïnstalleerd worden.  

  • De meest geavanceerde kookplaten – zoals die met vijf of zes kookzones, hebben meer dan 7.360 watt tegelijkertijd nodig. Voor deze modellen moet u een 3-fasen aansluiting in de meterkast hebben.   

De pannen   

Of uw bestaande pannen geschikt zijn voor koken op inductie, hangt af van de bodem. Die moet vlak en magnetisch zijn. Aluminium en koperen pannen zijn vaak niet geschikt voor inductie. En als u nieuwe pannen koopt, let dan niet alleen op het ontwerp (belangrijk, want het oog wil ook wat). Maar voor geschikte pannen, is ook het symbooltje in de vorm van een spoel belangrijk; dit geeft aan dat de pan geschikt is voor koken op inductie.  

Eenvoudig schoon te maken

Het vlakke, glazen oppervlak van een inductiekookplaat is heel makkelijk te reinigen. Wanneer u de pan van de kookplaat haalt, gaat u er even met een schoonmaakdoek over en ze is weer helemaal proper.

Functionele elegantie

Een inductiekookplaat is momenteel het populairste type kookplaat in Nederlandse keukens. En dat mag niet verbazen, want een inductiekookplaat heeft veel voordelen

Eenvoudig schoon te maken
Functionele elegantie

Volgende verhalen

Boretti
Boretti
Recipes

Spaghetti alle vongole della mamma.

Juli 2021
Boretti
Boretti
Keukentour

Hoe kiest u het juiste fornuis?

September 2021
Boretti
Boretti
Keukentour

Wat zijn de voordelen van koken op inductie?

September 2021

Ervaar Boretti’s 'passione in cucina'.  

Boretti
Boretti
Ontdek cucina